Sinemada Ruh Sağlığı

Ruh sağlığı, iş yerlerinde tabu olarak görülmeye devam ediliyor. Oysa Çeşitlilik ve Kapsayıcılık çalışmaları kapsamına alındığında, çalışanların iyi olma hali ve verimlilikte büyük etkileri görülüyor. Bu konuyu önyargılı olmadan hayattan dışlamamak ve izleyip, üzerinde konuşabileceğimiz, beyaz perdeden 10 filmi seçtik. İyi seyirler!

Türkiye'de Tek

Headline Diversity, Türkiye'de sadece Çeşitlilik&Kapsayıcılık'a odaklanan tek eğitim ve danışmanlık şirketidir.

İletişim

AKIL OYUNLARI

Filmde, 21 yaşında yazdığı Oyun Teorisi ile Nobel Ödülü kazanan ünlü Amerikalı matematikçi John Nash’ın hayat hikayesi anlatılmaktadır. Film 2002 yılında 4 dalda Oscar Ödülü kazanmıştır. Asosyal olan ve  çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash,  matematik çevrelerinde ünlenirken, bir yandan gerçekle kurguyu ayırt edemeyeye ve şizofreniyle mücadele etmeye başlar.  Bu durumdan evliliği de etkilenir.

ANLAT BAKALIM

Bir mafya babası, panik atak krizleri geçirince  bir psikolog aranmaya başlanır. Psikolog, her şeyden habersiz, evlenmenin arifesinde bir adamdır. Yeni müşterisinin mesleğinden ürkse de, birlikte çalışmayı kabul eder. Mafya babası, durum ne olursa olsun, istediği zaman psikologla konuşmak istemektedir. Halbuki psikoloğun da ilgilenmek zorunda olduğu bir hayatı vardır.

BENDEN BU KADAR

Jack Nicholson’ın En İyi Erkek Oyuncu, Helen Hunt’ın En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü’nü kazandığı 1997 yapımı filmde, Melvin Udall ırkçı, homofobik, antisemitik, obsesif kompulsif bozukluğu olan  çok ünlü ve zengin bir aşk romanı yazarıdır. Melvin,  eşcinsel ressam komşusu ve her sabah kahvaltı servisini yapan garson kadın, birbirinden farklı bu üç kişi  Baltimore’a mecburi bir  seyahat yaparlar.

GUGUK KUŞU

Sinemada baş yapıtlar arasında olan 1975 yapımı bu filmde Jack Nicholson, tutuklu olduğu cezaevinden kurtulmak için deli taklidi yapan Randle P. McMurphy’i canlandırmaktadır. Akıl hastanesine gönderilen Randle kurumun kurallarına uymaması ve arkadaşları ile olan ilişkileri ile dikkatleri üzerine çeker. Kısa süre içinde soğuk ve otoriter hemşire Ratched, Randle ile zıtlaşırlar.

KAYIP KIZ

Kayıp Kız, eşinin aniden ortadan kaybolmasından sorumlu tutulan bir adamın hikayesini anlatıyor. Olanlara bir türlü anlam veremeyen Nick’in, eşi  Amy’nin nerede olduğuna dair hiçbir fikri yoktur. Nick, masum olduğu konusunda ısrar etse de üstündeki şüpheleri tamamen yok edemez. Antisosyal kişilik bozukluğu olan Amy’nin hayatta olup olmadığı ise büyük bir muammadır.

PARLAMA – SHINE

Filmde meşhur piyanist David Helfgott’un yaşamı anlatılmaktadır. Musevi bir ailenin sıra dışı kabiliyetli çocuğunun müzik yarışmalarındaki başarıları, İngiliz Kraliyet Akademisi’nden aldığı burs ile babasının aileyi bir arada tutma çabası ve bunun dramatik sonuçları ele alınmıştır. Filmin isminin anlamı olan parlama,  şizoafektif bozukluğu olan David Helfgott’un karanlık dönemden aydınlığa kavuşmasını imlemektedir.

SİYAH KUĞU

Nina, yetenekli bir balerindir. Eski bir balerin olan ve dans konusundaki hırsını kendisine aşılayan annesi ile New York’ta yaşar. Kuğu Gölü Balesi’nin baş dansçısı olarak seçidiğinde stresli bir döneme girer. Zarif, masum ve saf Beyaz Kuğu ile kötülüğün, şehvetin ve bilinmezliğin temsilcisi Siyah Kuğu’yu aynı anda canlandıracaktır. Nina, hayatının mahvolmasına neden olan karanlık tarafıyla yüzleşmeye başlarken, ruhsal sorunları belirginleşir.

TEHLİKELİ İLİŞKİ

1904 yılında geçen hikayede evli ve eşi bebek bekleyen psikanalist Carl Jung, akli dengesi yerinde olmayan Sabina üzerinde Freud’un tartışmalı tedavi yöntemini ilk kez uygular; fakat tedavi ilerleyen aşamalarında Sabina ile yakınlaşmaktan kaçamaz. Film, Freud’un da dahil olmasıyla çalkantılı bir ilişkiye dönüşen bir aşk üçgenini anlatıyor. Aynı zamanda  psikanalizin doğuş sürecini de gözler önüne seriyor.

UMUT IŞIĞIM

Umut Işığım (İngilizce özgün adıyla Silver Linings Playbook),  8 dalda Oscar adaylığı almıştır. Jennifer Lawrence bu filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü’nü kazanmıştır. Filmde, bipolar duygu bozukluğuna sahip bir adam, rehabilitasyon merkezinden çıktıktan sonra ailesinin yanına taşınır.  Kendisi gibi ciddi sorunlar yaşayan bir kadınla karşılaşır. Her ikisinin de kendisine özgü bir biçimde iyileşmesine yardımcı olur.

VINCENT’TAN SEVGİLERLE

Vincent’tan Sevgilerle (İngilizce özgün adıyla Loving Van Gogh),  tamamen yağlı boya ile resmedilmiş olan bu animasyon film 65 bin tablodan oluşuyor. Film, ‘’Dayanamıyorum artık Theo, yaşamın ağırlığına daha fazla dayanamıyorum. Unutmaya çalışıyorum, daha çok resim yaparak unutmaya çalışıyorum ama olmuyor. Kulağımdaki çığlıklara karşı koyamıyorum. Kendime zarar vermekten çok korkuyorum…’’ diye mektubunda kardeşine yazan Van Gogh’un ölümünden sonra başlıyor.