KADINA ŞİDDETE IŞIK TUTUN

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününden başlayarak, 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması çağrısında bulunuyor.

Bu sayfada kadına yönelik şiddetle ilgili güvenilir araştırmalardan derlediğimiz verileri  ve kaynakları görebilirsiniz. Şirketinizde kadına şiddet mücadele ile ilgili etkili bir destek sistemi kurmak ve eğitimlerle farkındalık artırmak isterseniz  bize di@headline.com.tr adresinden veya 0216 368 48 50 – 0533 419 62 38 no’lu telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Kadına Yönelik Şiddetle İlgili Bazı Gerçekler

Cinsiyetçilik Kadına Şiddeti Körüklüyor

Kadına yönelik şiddetin arkasında psikolojik, ekonomik, eğitim vb. nedenler olmakla birlikte, uzmanlar özellikle cinsiyetçiliğe dikkat çekiyor. Cinsiyetçilik bazı kişilerin ancak çoğu zaman kadınların cinsiyetlerinden dolayı daha değersiz olduğu fikrine dayalı herhangi bir ifadedir.* Şiddet bazen bir şakayla başlar. Kadınların görünüşüne yönelik yorumlarla, utandırmayla, tacizle devam eder. Sadece sözlerle değil, kadınları susturarak da zehirini yayar. Kadınların şiddeti ve sindirilmeyi hak ettiğine inandırır. Şiddet mağduru suçlanır, ne giydiği veya ne yaptığı sorgulanır. Cinsiyetçilik sadece kadınlara değil, herkese zarar verir. Toplumları herkes için güvenli olmayan, farklı seslere, yeteneklere ve liderliklere alan tanımayan bir noktaya taşır. En kötüsü şiddet ve cinayete yönelten bir iklim yaratır.

Kadın düşmanlığı ve şiddete meydan okumak istiyorsak işe kendimizden başlayabiliriz. Kadınlara zarar veren sözleri, kalıp yargıları, tutumları bırakarak cinsiyetçi kültürü  beslemeye son verebiliriz.  Böylece kadına yönelik şiddete karşı aktif bir şekilde durabiliriz.

Şiddet Mağduru ve Tanıklarının Başvurabileceği Telefonlar ve Uygulamalar

Şiddet durumunda 7/24 aranabilecek numaralar: 

• Kadın Dernekleri Federasyonu Acil Danışma Hattı: 0212 656 96 96 -0 549 656 96 96
• 183 Aile, Kadın ve Çocuk, Sosyal Hizmet Danışma Hattı
• 155 Polis
• 112 Acil
• 156 Jandarma

Şiddete uğradığınızda, Valilik, Kaymakamlık, Kolluk Güçleri, Adli Makamlar, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), İl Müdürlükleri, kadın sivil toplum kuruluşlarına, belediyelere bağlı kadın merkezlerine başvurabilirsiniz.

Çeşitli illerde bulunan baro bünyesindeki kadın hakları birimlerine yardım talebinde bulunabilir ve hukuki danışmanlık desteği alabilirsiniz.

Baro Kadın Hakları Merkezi Hattı: 444 26 18

Faydalı Kaynaklar