2025 ULUSLARARASI KADINLAR GÜNÜ TEMASI AÇIKLANDI: TÜM KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI İÇİN HAKLAR, EŞİTLİK VE GÜÇLENDİRME!

2025 ULUSLARARASI KADINLAR GÜNÜ TEMASI AÇIKLANDI: TÜM KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI İÇİN HAKLAR, EŞİTLİK VE GÜÇLENDİRME!

8 Mart 2025’teki Uluslararası Kadınlar Günü’nün teması, “Tüm kadınlar ve kız çocukları için: Haklar. Eşitlik. Güçlendirme”, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları mücadelesinin önemine dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından belirlenen bu tema, kadınların ve kız çocuklarının karşılaştıkları eşitsizlikleri sona erdirmek, haklarına saygı gösterilmesini sağlamak ve güçlendirilmiş fırsatlar sunmak adına küresel bir çağrı yapıyor. Özellikle genç kadınlar ve ergen kız çocukları, değişimin öncüsü olarak, toplumların sürdürülebilir kalkınması ve eşitlik hedeflerinin gerçekleşmesi için kritik bir rol üstleniyor. Bu 8 Mart, yalnızca kutlama değil, aynı zamanda tüm dünyada eşitlik ve fırsat eşitliği adına somut adımlar atılması için bir fırsat sunuyor.

Bu yıl 8 Mart’ı kutlamak için bize katılın! Toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili bir seminer düzenleyerek farkındalık geliştirebilirsiniz. Bu, daha kapsayıcı bir toplum yaratmak için önemli bir adım olacaktır.

Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 30. yıldönümü

 

1995 yılında Çin’in Pekin şehrinde düzenlenen Dördüncü Dünya Kadınlar Konferansı’nda 189 hükümet tarafından kabul edilen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu, dünya genelinde kadınların ve kız çocuklarının hakları için en ileri görüşlü ve en geniş kabul gören yol haritası olmaya devam etmektedir. Bu yıl 30. yıldönümüne giren platform, eğitim, sağlık, barış, medya, siyasi katılım, ekonomik güçlendirme ve kadınlar ile kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması gibi hayatımızın kritik alanlarını etkileyen politikaları, programları ve yatırımları yönlendirmektedir.

Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 30. yıldönümü, aynı zamanda artan güvensizlik ve birbiriyle iç içe geçmiş krizlerle de çakışmaktadır. Geçen yıl 612 milyon kadın ve kız çocuğu, silahlı çatışmaların acımasız gerçekleriyle yaşadı. Bu, sadece on yıl içinde endişe verici bir şekilde yüzde 50’lik bir artışa işaret etmektedir.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 30. yıldönümünü anmak amacıyla başlattığı küresel kampanya “Tüm Kadınlar ve Kız Çocukları İçin” çatısı altında, bu yılki Uluslararası Kadınlar Günü, üç ana alanda harekete geçmek için bir çağrı niteliği taşımaktadır:

Kadınların ve kız çocuklarının haklarını ilerletmek: Kadınların ve kız çocuklarının tüm insan hakları için amansızca mücadele edin, şiddet, ayrımcılık ve sömürünün her türlüsüne karşı durun.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek: Sistematik engelleri ele alın, patriyarkanın temellerini yıkın, kökleşmiş eşitsizlikleri dönüştürün ve marjinalleşmiş kadınların ve kız çocuklarının, özellikle gençlerin, seslerini yükselterek kapsayıcılık ve güçlendirme sağlayın.

Güçlendirmeyi desteklemek: Eğitim, istihdam, liderlik ve karar alma alanlarında kapsayıcı erişimi garanti altına alarak güç yapılarının yeniden tanımlanmasını sağlayın. Genç kadınların ve kız çocuklarının liderlik etmeleri ve yenilik yapmaları için fırsatları önceliklendirin.

Dijital platformlarda Uluslararası Kadınlar Günü hikayelerini ve mesajlarını #ForAllWomenAndGirls hashtag’iyle paylaşarak diyalog başlatarak, harekete geçmeye ilham verebilirsiniz.

 

Leave a comment