BABALARA İZİN HAKKI

Babalara izin hakkı

Finlandiya’da Sanna Marin liderliğindeki hükümet babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesini sağlamak, ebeveynlere eşit sorumluluk vermek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla anne ve babaya eşit süreli doğum izni verilmesine yönelik planlarını açıkladı. Bu durumda babalar da 7 ay ücretli doğum izni kullanabilecek. Türkiye’de babalık izni memurlar için 10, özel sektör çalışanları için ise 5 gündür. Ancak ülkemizde de yeni baba olmuş çalışanlarınının ücretli izin sürelerini uzatan şirketlerin sayısı artıyor. İşte baba dostu şirketler:

ABD’li teknoloji firması Hewlett Packard Enterprise (HPE) Türkiye’deki erkek çalışanlarına altı ay ücretli babalık izni vererek, bu konuda ülkemizde öncülük etti. Bu izin evlatlık edinildiğinde de geçerli.

Volvo, annelere verilen 6 aylık doğum izninin aynısından babalara da verilmesine karar verdi. Şirketin “Aile Bağı” politikası, şirkette en az bir yılı dolduran bütün çalışanlarına temel ücretin yüzde 80’inin doğrudan verildiği 24 haftalık izin sağlıyor. İzin ebeveynliğin ilk üç yılı içinde kullanılabilir.

Vodafone’nun global politikasıyla eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn  olan tüm çalışanlar 16 hafta tam ücretli ebeveyn iznine sahip oldu. Ebeveyn olan Vodafone çalışanları ilk 18 ay içerisinde istedikleri bir tarih aralığında, 16 haftaya kadar ücretli izin kullanabiliyor.Bu hak toplu olarak kullanılabileceği gibi, maksimum 4 blok halinde de planlanabiliyor.

Novartis yeni baba olmuş çalışanlara ücretli olarak 14 haftalık babalık izni veriyor. Babalar bu uygulama ile 1 yıl boyunca izinlerini ister toplu olarak ister ihtiyaçlarına göre bölerek kullanabiliyorlar.

GittiGidiyor‘da erkek çalışanlara 12 hafta babalık ve evlat edinme/ebeveynlik izin  ile birlikte, dönüşlerinde mevcut pozisyon, ücret ve diğer haklarının korunacağını, bu iznin çalışanın kariyerine olumsuz etki etmeyeceğini yönelik taahhüt de veriyor.

Schneider Global Aile İzni politikası kapsamında birincil derecede ebeveynler, doğal doğum ve evlat edinme durumunda 12 hafta izin kullanabiliyor.

Pfizer Türkiye’nin çalışanlarına sunduğu babalık izni 3 farklı seçenekten oluşuyor. Blok izin, 12 hafta olarak tek seferde kullanabiliyor. Esnek izin, isteyen hemen doğum sonrasında, isteyen bebeği 1 yaşına gelene kadar dilediği zaman kullanabiliyor.

P&G erkek çalışanlara 8 hafta ücretli babalık izni veriyor. P&G’liler, bu uygulamadan ilk 18 ay içinde istedikleri herhangi bir dönemde faydalanabiliyor.

Microsoft Türkiye, yeni baba olmuş çalışanlarına  6 haftalık babalık izni imkanı sunuyor. Yeni baba olan çalışanlar bu izinlerini tek bir seferde ya da 2 parça olarak kullanabiliyorlar.

Mey Diageo Temmuz 2019 itibarıyla uygulamaya aldığı “Annelik & Babalık İzni” politikası çerçevesinde, baba olan çalışanlarına 4 hafta ücretli izin hakkı tanıyor.

Nestle Küresel Ebeveyn Destek Politikası kapsamında babalara 4 hafta izin tanıyor. Şirkette annelere olduğu gibi babaların da benzer veya aynı pozisyonlara dönmesi sağlanıyor.

Unilever’in  Global Babalık İzni standardı yeni babaların üç haftalık ücretli babalık izni almalarını sağlıyor. Aynı cinsiyetten çiftler ve evlat edinmeyi seçmiş çalışanlar da bu izinden faydalanabiliyor.

Eczacıbaşı Topluluğu‘nda, babalık izni süresin doğumdan sonra üç hafta, devamındaki dönemde ise üç haftaya kadar haftada bir gün olarak uyguluyor.

Borusan Grubu, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik uygulamaları kapsamında babalık iznine bir hafta ekledi. 2 haftalık babalık izni topluluğun tüm şirketlerinde geçerli.

 

Not: Eklenmesini önereceğiniz şirketler olursa onceinsan@headline.ist  adresine yazabilirsiniz. Teşekkürler.