KADINLARI TAKIMA ALIYOR MUSUNUZ?

Birleşmiş Milletler New York Genel Merkezi’nde çalışanlar öğle arasında futbol oynuyor. Kadınlar da takımda.
Birleşmiş Milletler’in (BM) çalışan gönüllülüğü girişimi IMPACT2030 Zirvesi için, BM’in  New York’taki merkezine gittiğimde dikkatimi çekmişti çalışanların öğle arası futbol maçı.
Konumuz küresel hedeflerdi… 2030 yılına kadar, şimdi harekete geçersek dünyanın en büyük sorunlarının üstesinden gelebilmemiz için belirlenen bu hedeflerin beşincisi de toplumsal cinsiyet eşitliği. Futbol oynayanlar arasında kadınları da görünce anladım ki; sözde kalmıyor, özde de destekleniyor BM’de cinsiyet eşitliği.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaştıkça kadınlara methiyeler duyuyoruz. Çeşitli hediyeler ve kırmızı karanfiller dağıtılıyor. Gönül ister ki, bu ilgi bir güne sıkıştırılmasın, tüm yıla yayılsın. Ayrıca sadece sözde kalmasın, hayata da geçsin.
Beyler, diyelim ki bir futbol takımı kuruyorsunuz. Kadınları takımınıza alır mısınız? Kadın işi – erkek işi diye ayırt etmeden, ”eşitlik de neymiş, fıtrata aykırı” diyenlere kulak asmadan. ”Kadınlar futbol oynayamaz ki, göz göre göre kaybetmeyelim şimdi maçı” demeden. Alır mısınız takımınıza? Bu soruyu iş dünyasına adapte edersek:
– Şirketinizde üst yönetimde, Yönetim Kurulu’nda, karar mercilerinde kaç kadın var?
– Eşit işlerde, kadınlar ve erkekler eşit maaş alıyorlar mı?
– İşe alımlarda ve terfilerde, kadınlara eşit hak ve fırsatları sunuyor musunuz?
– Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik şirket politikası ve prosedürlerinizi hazırladınız mı?
– Tüm iletişiminizde; reklamlarınızda, işe alım görüşmelerinizde, şirket içi iletişimde cinsiyet eşitliğini gözetiyor musunuz? Sizde iş adamları çalışıyor, bilim adamlarından danışmanlık alınıyor, toplantılar uzadıkça kadınlar hamamına mı dönüyor?
– Kurum kültürünüz çeşitlilik ve kapsayıcılığı içselleştirdi mi? Çalışanların farkında dahi olmadıkları önyargı ve kalıplarla ilgili eğitimleriniz, kültürel dönüşüm programlarınız var mı?
Bu soruları sayfalarca uzatabilirim. Bu soruları cevaplayabilmek, ”kadınlar çok önemlidir, değerlidir, çiçektir” demekten daha zor. Ancak eşitliği, kadınlarla ilgili söylenen güzel sözler değil; eşit hak ve fırsatların cinsiyet gözetilmeden sunulması gösteriyor. İnsan olmanın temeli kimseyi gerde bırakmamaya, kimseden saygısını esirgememeye dayanıyor. Bazen her şey basit bir soruyu cevaplamakla, cevabını sorgulamakla başlayabiliyor:
Takıma kadınları alıyor musunuz?
Arzu Pınar Demirel
Headline Great People Kurucusu

Leave a comment