Otizm Nedir?

Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak tanımlanan otizm 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’inde görülürken, son araştırrmalara göre bugün her 36 çocuktan 1’i nde görülüyor.

Otizmde görünen hızlı artışın nedeni tam olarak belirlenemezken, durum ileri yaş gebeliğinin artması, konuyla ilgili farkındalığın gelişmesine paralel olarak daha fazla kontrole giderek teşhis alma vb. nedenler üzerinde duruluyor.

Otizmin tek çaresi erkan tanı ve sürekli özel eğitimdir. Tohum Otizm Vakfı’ndan alınan bilgilere göre otizmin erken yaşta belirtileri:

  • Göz teması kuramamak.
  • İsmi söylendiğinde dönüp bakmamak.
  • Parmağıyla istediği şeyi gösterememek.
  • Yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymamak.
  • Sallanmak, parmak parmak uçlarında yürümek gibi hareketlerde bulunmak.
  • Dönen nesnelere karşı aşırı ilgi duymak.
  • Takıntılı davranışlar göstermek.
  • Konuşmada gerilik.

 

Son yıllarda dünyada otizmin bilinmesine ve farkındalık yaratılmasına dair önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, otizmli bireyler temel hak ve özgürlüklerine erişimlerinde sosyal ve çevresel engellerle karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar. Okullarda dışlama ve zorbalık görüyor, çalışma hayatına dahil edilmiyorlar. Dünyada nöro-çeşitliliğin gelişimiyle, otizmli bireylerin istihdamı gündeme taşınırken, ülkemizde işgücünde kayıtlı olarak çalışan İŞKUR’a bağlı sadece 100 otizmli birey bulunuyor. Oysa doğru işe yerleştirildiklerinde yüksek üretkenlik gösteriyor; odaklanma, detaylara dikkat, talimatları yerine getirme ve farklı düşünme becerileriyle önemli bir değer yaratıyorlar.

Odağımızı Farkındalıktan Kapsayıcılığa Çeviriyoruz

 

2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Tohum Otizm Vakfı da Otizme Kırmızı Işık Yak kampanyasını başlattı. Otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmaları ve toplumda kabul görmelerini amaçlayan kampanyaya siz de 2 Nisan günü kırmızı renkli giysiler giyerek, binaları kırmızı renkle aydınlatarak, kırmızı obje, kurdele veya tişörtlerle fotoğrafınızı çekerek ve #otizmekırmızıışıkyak etiketiyle sosyal medyada paylaşarak destek verebilirsiniz.

 

 

Headline Diversity olarak kurumsal üyesi olduğumuz ION (Nöroçeşitlilik Enstitüsü), 2 Nisan 2024’te, Birleşmiş Milletler ile birlikte dünya çapında otizmle ilgili uzman kişilerin katılımıyla bir etkinlik organize ediyor. Takip etmek isterseniz linkten kayıt olabilirsiniz.

 

Kaynaklar:

Türkiye'de İlk Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Danışmanlığı

Headline Diversity Türkiye'de sadece Çeşitlilik ve Kapsayıcılığa odaklanan ilk danışmanlık ve eğitim şirketidir. 10 yıldır, çeşitliliğin her alanında, çalışma hayatında nöro-çeşitlilik ve engellilik de dahil olmak üzere eğitimler veriyoruz.

İLETİŞİM